Jolien Vennink

Haven Vollenhove

Posted by on Feb 24 2015

Voor mijn schoonzusje en zwager wilde ik iets maken voor hun nieuwe huis. Nu wist ik dat ze graag iets met een boot aan de muur wilden. Omdat ze in Vollenhove wonen heb ik gekozen voor de oude haven. Met de oude vissersboten van toen. Ik had een tijdje niet op canvas en ook niet met acryl gewerkt dus is het toch altijd even weer wennen en schakelen als je met andere materialen start. Hieronder een overzicht van begin tot eind.

Haven

Haven

Haven

boot

Roodborstje op hout

Posted by on Jan 11 2014

Na aanleiding van de bestaande roodborstjes op de website kreeg ik de opdracht om er nog eentje te maken. Deze keer eentje die zich lekker breed had gemaakt, zittend op een tak.

roo1

Een paar detailfoto’s.

roo3 roo4

Dit was de eerste keer dat een kunstwerk via de post naar de eigenaar ging. Spannend! Zou hij goed overkomen? Na hem goed te hebben ingepakt, is hij veilig aangekomen.

roo5 roo6

Jip en Janneke

Posted by on Sep 11 2013

Sta je op het punt om ouders te worden, dan is het wel handig dat er een vrolijke babykamer is. Wat voor kleur moet er op de muur moet komen is één ding, het thema/muurschildering is een heel ander verhaal. Er zijn veel verschillende leuke thema’s. Wij hadden gekozen voor Jip en Janneke met een vlieger.
Doordat je op een muur aan het schilderen bent, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo was dit een muur met reliëf. Daardoor was het niet mogelijk om in één keer een lijn te trekken. Er ontstonden dan bobbeltjes en kuiltjes. Je hebt dus een portie extra geduld nodig.

935888_10151597378405735_119604766_n

Reiger op hout

Posted by on Mar 25 2013

Naast de opdracht voor het roodborstje, wilden de opdrachtgevers ook graag een reiger op hout. Bij deze tekening heb ik paars/blauw accenten gebruikt om het geheel niet heel grijs te laten worden en om diepte te creëren.

reiger_staan

Een paar detailfoto’s.

reiger2013_kop

reiger2013_poot

Roodborstje op hout

Posted by on Mar 25 2013

Voor een opdracht heb ik een roodborstje op hout gemaakt. Een vogel past daar prima op. Het heeft een mooie natuurlijke achtergrond door het hout.

roodborst2013

De nerven van het hout komen vaak nog een beetje door het krijt heen. Het lastige is, dat de tekening ook de overgangen tussen de planken over moet. Soms gaat dat moeizaam om dat er dan een noest of iets anders in de weg zit. Daarmee is het een extra uitdaging om de tekening mooi op het hout te krijgen.

Een paar detailfoto’s.

IMG_4445 IMG_4446

Reacties:

Wouw, ze zijn zo echt! Marijke

Muurschilderingen en andere

Posted by on Dec 12 2012

Vroeger deden ze het al; muurschilderingen, beschilderingen van gebruiksvoorwerpen.
Tegenwoordig kan dat ook heel leuk zijn en iets bijzonders opleveren.
Thuis wilde ik graag een muursticker op een witte muur. Maar toen bleek dat de muur er niet geschikt voor was, ben ik na gaan denken over andere mogelijkheden. De muur was erg bobbelig en dus niet geschikt voor een sticker. Toen heb ik besloten om zelf een schildering op de muur te maken.
De eerste keer was dit in de slaapkamer; de tekst ‘Good night’.

27102010036

 

In ons nieuwe huis moest er natuurlijk ook weer een muurschildering komen in de slaapkamer. Deze keer de Franse tekst: Fais de beaux rêves.

frans_muur

In de kleine kamer heb ik mij uitgeleefd met een lijnenspel.

blauw_muur

Daarna heb ik in opdracht een tekening van Woezel en pip gemaakt in een babykamer.

muur_woezel

En een beschildering van een speelgoedkist.

kist_toys

Jip en Janneke zijn ook erg leuk voor in een kinderkamer!

935888_10151597378405735_119604766_n

 

 

 

Roodborstje

Posted by on May 19 2012

Na de grote tekening van de koolmees heb ik nu ook een roodborstje gemaakt. Het werkt erg fijn op een groot stuk papier. Je kunt lekker schuiven met de compositie. En het leuke met vogels is, dat ze veel groter worden weergegeven dan dat ze in werkelijkheid zijn.
Deze zal ook te zien zijn op de expositie in de bibliotheek te Odoorn.

 

roodborst_papier

 

Reacties:

Wauw Jolien!! Wat maakt jij prachtige tekeningen/schilderijen! Ben erg onder de indruk. Groetjes, Judith Mulder

Reiger

Posted by on May 11 2012

Mijn motto is ‘als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken’. Dat probeer ik eigenlijk ook altijd bij mijn schilderijen te doen, al kost dat bij de een meer tijd dan bij de ander. Zo was ik een tijdje geleden al met een reiger begonnen. Hij wilde niet helemaal zo op het hout zoals ik dat wilde. De kleuren wilden niet meewerken en de veren van de vleugels wilden niet lukken.

Toch uiteindelijk doorgezet, en dit is het resultaat:

reiger_vliegen

 

Reacties:

Mooi! Irene

 

meer een vraag….. hoe zorg je dat die mooie pastel op het hout blijft zitten?
groet remko

 

Hallo Remko,
Ik fixeer mijn werken meestal minimaal omdat het anders de kleuren aantast.
Voor het werk op hout fixeer ik het gewoon op dezelfde manier als op papier.
Behalve als het buiten komt te hangen. Dan komen er eerst een paar gewone bescherm lagen en daarna nog een aantal lagen (tot het totaal niet meer afgeeft) met een ander fixeermiddel (acrylic picture varnisch van Amsterdam, mat)
Groeten Jolien

 

Youp van ‘t Hek, portret tekening

Posted by on Apr 04 2012

Soms ga ik weer eens opzoek naar een foto van een bekende Nederlander om het portret tekenen weer te oefenen. In dit geval was dat het karakteristieke gezicht van Youp van ‘t Hek. Tijdens het tekenen moet je goed het evenwicht zoeken tussen de wel en niet te tekenen details. Bij teveel details krijgt het gezicht soms een verouderde uitstraling en bij te weinig juist een jongere.
Wat achteraf wel grappig is, is dat mensen toch anders naar een tekening kijken dan naar een foto. ‘De bril staat wel een beetje scheef’, zeggen ze dan bijvoorbeeld. Terwijl hij hem op de foto ook scheef heeft staan. Het geeft iets extra’s aan de tekening.

youp

 

 

 

Opdracht in acryl verf

Posted by on Mar 04 2012

Ik kreeg de vraag om een oude pin-up poster op doek te maken. Dit heb ik met acrylverf gedaan. Voor de achtergrond heb ik een zwarte/blauwe tint gemaakt. Door deze kleur te mengen, geeft dat meer diepte dan de  ‘gewone’ zwart kleur uit een tube. De ‘witte’ tint is ook een combinatie van meerdere kleuren.

 

Bottoms Up